Rumah Sewa dan Pengasuh oh Pengasuh

12:07 PM

Assalamualaikum
 
Dari hujung minggu lepas saya memang kelam kabut sikit.Kami dok tercari-cari RUMAH SEWA yang baru.
  • nak yang murah(compare dengan keadaan rumah)
  • dekat dengan tempat keja kami suami isteri
  • dekat dengan rumah pengasuh
  • dekat dengan kedai, klinik etc...
  • persekitaran yang elok
 
Memusing la kami suami isteri hari Sabtu lepas cari rumah.Sebab kami nak pindah
  • lif yang kerap rosak
  • rumah tinggi nun atas kayangan
  • banyak charlie (boleh baca kat sini)
  • banyak habuk
Tapi kesian plak kat tuan rumah lama sebab tuan rumah kawan sendiri.Takut dia kecik ati tu sebab kami dok bertahan ja.Lama-lama kesabaran tu hilang gak bila mana Aqil kena charlie entah ke berapa kalinya kat hujung ekor mata belah kiri.Sikit lagi nak kena mata.Orang cakap kalau kena mata leh buta.Syukur Aqil dipelihara Allah.Kalau kena kat kami ok lagi tapi kena anak harus la menggelupur mak pak ni cari alternatif lain.
 
Bila dah dapat rumah teres 1 tingkat tak hagak-hagak plak tuan rumah minta deposit rumah + api air + advance duit rumah.Stress mak hencik ni bila dengaq angka yang tuan rumah minta.Last-last suami bersuara 'Takyah la sewa situ bayar sewa mahal-mahal tapi rumah orang jugak' terus saya ia kan cakap suami.Tak kisah la rumah flat tapi jangan la tinggi macam hari tu.
 
Alhamdulillah petang Sabtu tu kompem dah dapat rumah sewa area Seberang Jaya jugak kat tingkat 1 di Taman Tun.Lega sangat-sangat.Dalam beberapa hari kami duduk situ memang takda masalah lansung bab charlie atau habuk.Nyamuk pon susah nak nampak terbang.Alhamdulillah....
 
Macam mana leh dapat rumah tu?Suami saya kan wat transportation service.Kalau ada orang nak sewa lori pindah rumah, hantar pelamin, khemah, hantar barang-barang kilang etc so dia akan pi sendiri tengok barang-barang yang nak di angkat.Kebetulan rumah yang kami duduk sekarang belum ada penyewa baru terus suami booking.Okla...nak rumah cantik-cantik kena beli dan renovate sendiri la kan.Rumah ni pon siap mozek dan kabinet L shape so apa mau lagi.
 
Saya ingatkan nak pindah hujung bulan ni tup tup suami saya upah driver dan kolek dia pindah barang-barang rumah hari Isnin time saya pi team building.Hari Ahad lepas pindah barang penyewa lama suami dan pekerja dia dah basuh rumah tu dah.Pastu sekarang saya plak yang jenuh memunggah.Tak tau benda tu benda ni susun kat dalam kotak mana T______________T
 
Dalam dok kalut cari rumah Sabtu lepas tetiba PENGASUH col soh datang rumah.Kenapa ek?Hati saya dah tak sedap dah masa tu.Takkan suami saya sound yang bukan-bukan kat pengasuh Jumaat tu bila tengok kepala anak saya berdarah.Saya tanya suami.Tau sangat dia tu...BARAN sikit bila bab-bab anak ni tapi suami jawab 'abah pon baru perasan kepala anak berdarah masa dah sampai rumah.tu yang abah soh mama tanya tu' tapi saya tak tanya pon sebab mungkin Aqil buas sikit.Time ni dia nak explore banyak benda.Mungkin kepala dia terhantuk bucu-bucu yang tajam kat baby walk tanpa pengasuh sedar.

 
 
Aqil cukup suka terbalikkan baby walk tu nak main roda.Mungkin terkena bucu-bucu keta tu.
 
Bila saya sampai terus pengasuh bawa keluar bakul baju Aqil semua.Katanya dia tak dapat mengasuh anak sapa-sapa pon sebab kena balik kampung jaga ayahnya yang sakit.Ok...saya accept jawapan tu cuma agak kelam kabut untuk side saya.Takpela...benda sakit-sakit ni kita bukan boleh nak rancang.Terus saya lupa nak tanya bab kepala Aqil yang luka tu.
 
Selasa masa tengah syok-syok nak pi sambut besday Aufa tetiba ada orang col.Tengok nombor tapi tak kenal so saya jawab.Belum sempat saya cakap hello suara kat sana dah bercakap dengan laju dan saya cam sangat-sangat suara tu.
 
'Hello xxxxx(nama mak budak tapi saya takleh tangkap butir dia)...saya bawa xxxxx(nama anak yang dia mengasuh) keluar jalan-jalan tau.Nanti saya anta dia balik.'
 
Saya terdiam pastu terus tekan off.
Apa motifnya dia col pastu cakap ayat macam tu.Nak bagi saya sakit hati ke apa ni?
Dalam ati ni membara ja.Cakap takleh dah mengasuh nak balik kampung time tu jugak-jugak tapi pasaipa dok col dan bagi saya syak wasangka.
 
Saya dah malas nak tanya.Sekarang pon Aqil dah ada pengasuh baru wife driver lori suami yang tak keja jaga anak dia sorang je kat rumah.Naseb juga la Dayah sudi nak jaga Aqil kalau tak memusing plak cari pengasuh dan yang bestnya Aqil elok ja tak menangis kat rumah Dayah tu berbanding kat rumah pengasuh lama.
 
Muskil...muskil...
 
Edit
Sebenarnya saya terkilan dengan pengasuh ni.Saya sedikit pon tak berkira pasal duit dengan dia.Kadang sebulan cuma anta Aqil 7 hari tapi bayar penuh macam biasa.Tak tolak seringgit pon.Pastu kalau hari saya anta terambik Aqil lewat sejam saya bayar RM5 tapi dia leh wat macam ni.Kalau dah taknak jaga gitau je saya tak kisah pon tapi bila dia wat macam ni memang geram betul.
 
 
 

You Might Also Like

11 apa kata anda?

  1. tak paham la zai. pengasuh tu ka yg call? dia x sengaja call zai ka? tersalah call dan terus ckp tanpa sedaq dia ckp dgn sapa? dia sbnarnya xmau mengasuh ka apa?

    ReplyDelete
  2. riena...pengasuh tu la yg col.tsalah col kot tp cara dia ckp tu mcm dia mengasuh lg bdk cina yg dia jaga pdhl ms hr ambik brg kt rumah dia, dia sndiri ckp dia nk blk kmpg dh ptg ni.smua bdk dia x ngasuh dh.bkn rezeki dia katanya.

    ReplyDelete
  3. sabarlah,,..mungkin ada pengasuh yang lebih baik untuk aqil....

    ReplyDelete
  4. tu la nini...mungkin rezeki Dayah & dia yg tbaik utk Aqil

    ReplyDelete
  5. lg bagos la aqil duk elok ngn pengasuh baru.. bagus utk aqil..

    ReplyDelete
  6. itu la Ezy...mungkin bgus utk Aqil

    ReplyDelete
  7. Assalam zai,
    ish3, bahaya la kalo anak luka2 ni,
    rasanya Allah dah atoq elok dah..
    memang aqil tak sesuai dgn pengasoh tu,
    Allah bukak jalan bagi aqil dpt ngan pengasoh laen,
    Moga2 sentiasa dalam lindungan Allah AMIN

    ReplyDelete
  8. dia memng dah x nk jga ank zai dah tu..
    agaknya tuhn nk tunjuk, terCol Zai.
    tp rasanya mujur dia xnk, dr ckp nk jga tp abaikan ank kita.
    x pasal2 jd lg accident lain.

    xpe allah permudhkn semuanya.
    dpt duk rumh lg baik..
    kos hidup skrng x leh nk berkira sngt...
    hidup cara kita, bukan ikut org.

    ReplyDelete
  9. kalo sy jd sis kn, sy sms pengasuh tu balik.bg ayat pedas punya..perli2 sikit ke

    ReplyDelete
  10. laa macam ni pun ada..mungkin ini yg terbaik kan..

    la dekat ja kita Zai.bebila leh la jumpa=)

    ReplyDelete
  11. Ya Allah sampai jadi macam tu kak zai? ishhh geram pulak kita dia buat Aqil macam tu.

    Alhamdulilah dah dapat pengasuh baru tuk Aqil. Aqil pun nmpk mcm serasi. moga lepas ni yang baik2 je menyusul kak zai dengan family amin

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers