Sombong....Tamak dan Bodoh Sombong

11:49 PM

Kata orang rezeki ada di mana-mana yang penting usaha.
Sehebat mana pon seseorang tu tapi kalau tak usaha takkan ke mana.
Rezeki bukanlah hanya pada wang ringgit tapi dari segala aspek.

Kekadang belajar di unibesiti yang 1st class pon tapi klau Allah tak izinkan dia mendapat pekerjaan yang dia kehendaki pon tak guna juga.Ada plak yang belajar tahap SPM ja tapi senang pulak dapat kerja.Tapi kena la usaha lebih cikit nak memajukan diri sendiri.Rezeki melimpah ruah.

Ada satu kisah benar...dia belajar tinggi tapi tak mahu bekerja bawah orang lain dalam erti kata lain taknak jadi kuli.Tak suka kerja makan gaji...tak suka jadi kuli katanya.Bab nak kerja sendiri itu ok tapi kata tak suka jadi kuli tu rasa macam menghina orang lain yang makan gaji.Klau tak suka sudah la tapi jangan nak memperlekehkan kerja orang lain.
SOMBONG betul.
Dia buka bisnes.Ok fine.Nampak memang loaded.Kadang-kadang jeles juga tengok dia sentiasa ada duit tapi ku sangkakan panas sampai ke petang rupanya hujan di tengahari (peribahasa ni ngam tak dengan kes ni?) rupa-rupanya sambil dia buat bisnes sambil dia jual dadah.Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh jugak dari pokok.Dah kena cekup dengan polis.Dah memalukan keluarga.

Kekadang kita ni TAMAK.Tak puas dengan apa yang kita ada.Dapat cikit nak banyak-banyak.Klau boleh nak kaya cepat.Nak kaya cepat klau dari hasil yang betul takpa la jugak...ni tidak...jual benda-benda salah...seludup barang bagai.

Ini pon satu kes baru pasai penyeludupan sebab tamak....nak cepat kaya...tak puas dengan rezeki yang Allah bagi.Memang berani mati seludup barang-barang dari company.Kesudahannya tumpas juga di tangan polis.Kesian anak kecik kat umah bila dia kena tahan kat lokap.Kerana tamakkan harta dunia maka hidup jadi sia-sia.

Bila dah belajar tinggi...kerja pon dah bagus kita jadi BODOH SOMBONG dalam tak sedar.Kita pikir kita dah cukup bagus dengan sijil-sijil yang boleh di buat katalog tapi rupanya tidak.Sijil tinggi menggunung tak guna juga kalau takda pengalaman.

Tadi pagi kena ajaq engineer baru buat keja.Yes i know u masuk keja baru ni dah jadi Senior Engineer.Pangkat tinggi dari i.So i ni keja tahap lekeh-lekeh ja nak nak plak i ni bukannya ada cert engineering.Klau cert akaun adala tapi i ada pengalaman ok.Bila nak ajar dia step dalam satu process ni dia main aci redah je tak mau ikut.Tensen gila.I tensen bukan sebab u taknak ikut step i.Lantak u la kan sebab klau tak jadi pon eksperimen tu i takde kena-mengena pon tapi i tensen sebab bila eksperimen tak jadi u suruh i ulang bagitau step-step dia tapi u tak ikut pon step tu.Waaaa.....membara tau.Penat terang tapi u buat ikut sesedap rasa ja.Apa...ingat i level bawah dari u...u rasa dah cukup pandai dan expert la.Tolong cikit ye...kan dah menyusahkan diri kena ulang dua tiga kali buat eksperimen yang sama.Macam hampeh je rasanya.Bila dah bodoh sombong tu bodoh sombong jugak.Harap cert ja tinggi menggunung tapi macam hampeh.





notakukukakiku:~rezeki hari ni....pizza free....wehoooo....Alhamdulillah

You Might Also Like

2 apa kata anda?

  1. sabaq la naa..kat mana2 memang ramai orang macam tu.. bodoh tak boleh ajaq..

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers