Bila mereka emo...terimbau kenangan lalu

10:16 AM

Assalamualaikum

Pengalaman 3 hari dok wad kat spital SJ hari tu wat saya terimbau-imbau zaman memuda dulu.
Yela bila ada sesetengah nurse dan doktor yang suka marah-marah.
Tak semua la.Ada yang baik...baik sangat-sangat.
Ada yang emo tu terlampau emo.Taktau pasaipa.
Kami-kami yang dok wad tu bukan sesaja suka-suka nak masuk wad tapi terpaksa masuk.
Tanya sikit pon muka tarik macam apa ja.
Hantaq mesej kat abang sulung...
''Betul la Jun kata...doktor dan misi emo-emo.''

Abang sulung balas..
''Biasa la...keja depa tu stress sikit.Kalau kena wad yang tak ramai pesakit or jaga klinik kat kampung-kampung yang tak ramai orang takpa la.Kena jaga kat tempat yang sentiasa sibuk camtu la.''

Memang betul pon...wad 4 wad apatah nama dia untuk ibu-ibu mengandung yang bermasalah memang sentiasa penuh.Tengah tido malam terjaga pukul 3 pagi tup-tup dah ada orang duduk dah katil kosong depan tu.
Tak penah takdak orang la.

Sebenarnya dedulu masa lepas SPM cecita nak sambung belajar jadi nurse.
Ni sebab sonok dok baca surat abang sulung yang dok study MEDIC kat UKM.
Alah...dedulu susah.Mana nak ada tipon bagai.
Kalau rumah ada tipon tu kira hebak sangat la masa tu.
So abang sulung akan tulis surat kat mak ayah tetiap bulan cerita itu ini.
Kita pon tumpang baca la.

Kebetulan masa tu baru dapat result dan tengah nak isi borang masuk U.
Abang pon ada time tu so terus kata nak jadi nurse.
Abang sulung bagi nasihat sikit.

''Boleh ke tu nak jadi nurse?Ingat...nurse ka doktor ka kena keja dengan masyarakat.Kena berbakti pada masyarakat.Kena layan karenah orang yang bermacam-macam.Hang sanggup ka dok main dengan darah,ayaq kencing semua tu.Keja macam ni kena tahan sabaq.Kena ikhlas.Kalau tak ikhlas sia-sia ja hang keja.''

Ya betul.Saya pon bukan la perfect sangat.
Memang kurang sabar sikit kalau nak melayan karenah orang yang pelbagai ragam.
Silap-silap kalau saya jadi nurse la sekarang ni saya pon lebih kurang macam nurse yang muka chom tu...hihihi...
Maaf la misi-misi semua.Saya bukan nak komplen pasai ampa.Saya tau ampa penat nak layan karenah kami kat spital...karenah anak-anak dan suami kat umah tapi saya teringat-ingat kenangan dedulu masa dalam wad hari tu.
Biasa la....dok dalam wad tak tau nak buat apa...asik-asik dok berangan la...terimbau-imbau la dan macam-macam lagi la

You Might Also Like

4 apa kata anda?

  1. HUHUHU...kalau kak mmg xleh la..dah la pancing dengan benda2 yang kotor nie..adik kak yg nurse mmg dia ok..x kisah

    ReplyDelete
  2. sm la k.shida...sy pon rsnya xleh kot...tmbh2 nk cucuk org...iskh...xleh rsnya

    ReplyDelete
  3. dlu kira xmo keja nurse sbb depa kte masa praktikal mmg kena duk dalam mayat time malam. sebab tue la tobat xmo jadi nurse smpi ke sudah hihihihi

    ReplyDelete
  4. k.zai plak suka sgt2 sbb dok baca & dgr cite abg...pstu abg bok blk peralatan dia...dok main ja slalu...nk jd doktor x pndai so cecita nk jd nurse la...hahahaha....

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers