Kuih Raya Tradisional | Kuih Kapit Loyang dan Maruku

11:20 AM

Assalamualaikum

Sabtu Ahad tiap minggu memang akan balik rumah tok Besah.
Kalau takda tujuan pon saja balik sebab boring dok rumah berdua dengan Aqil.Abahnya keja Sabtu Ahad.Selasa baru cuti.Selasa plak balik rumah mertua tido sana.Kang tak balik bila masa nak muncul kat umah mertua plak kan?

Dah balik umah tok Besah biasanya keja saya tukang kira kuih kapit aka kuih sepit boh dalam balang bagi yang order 100 keping.
Oppps...lupa plak nak habaq.Tok Besah dari saya kecik sampai la ke besaq boq ni memang ambik tempahan kuih kapit, loyang, maruku, dodol dan halwa maskat cuma sejak arwah adik saya meninggal 11 tahun lalu mak dah stop ambik tempahan dodol dan halwa maskat.

Ho la...dedulu lepas abang-abang kawen 2 orang adik saya ni la yang tukang kacau dodol dan halwa maskat.Mak tukang bancuh ja.Dah sorang takda takkan adik hat sorang tu nak kacau sensorang.Terus mak stop.

Maruku can , loyang san dan kapit tan...hahaha...
Tahun ni ikut-ikut mak takmau ambik tempahan dah.Asalnya nak buat untuk makan ja.Nak jamu sedara-mara makan masa raya tapi tup tup...orang tu mai order orang ni mai order...jenuh.
Semalam tanya mak dalam buat main-main pon dah 35 tin roti besar mak dan kawan-kawan sekampung buat.
Kalau buat sat ja takpa la jugak.Sekali bancuhan ambik masa 4 ke 5 jam baru abes....wuuuu....dah la puasa...panas plak tu.Dengan aroma kuih kapit loyang maruku menusuk ke hidung....emmmm....tak tahan godaan hoiiiii....
Adik ada gak marah tak bagi buat tapi biasa la tok Besah...pikir nanti sedara-mara mai time raya benda ni yang di tanya dulu.
''Maksu...kuih kapit ada tak?Loyang?Maruku?"
Yang tempahan tu bukan sapa-sapa pon.Sedara-mara gak yang tempah.Tak buat takut kecik ati so tok Besah pon buat la jugak.
Dulu rajin gak la open order kat kawan-kawan keja sampai berpuluh balang saya jual tapi tahun ni saya wat diam ja.Tup tup ada gak orang tanya.Dalam tak ambik order tu dah jual 9 balang jugak la.

Jangan tak tau....tok Besah penah masuk TV 2 kali dalam rancangan satu daerah satu industri kat TV1 kalau tak salah...hihihi...


 
Ewah...hebat dari anak-anak dia aih.

You Might Also Like

12 apa kata anda?

  1. Dapnyaa...makan fresh2 lg sedap kan...pos sini sikit maruku..hihi

    ReplyDelete
  2. Wah hebatnya tok Besah
    ASSAM like kuih kapit dan maruku....hihihihi.....

    ReplyDelete
  3. Patut la macam familiar nama Tok Besah...

    ReplyDelete
  4. Suka kuih kapit ngn loyang... Sekarang kuih kapit pun dah moden.. Ada inti coklat, peanut, strawberry..

    ReplyDelete
  5. ambooooi Tok Besah !! famous haha

    kuih kapit antara faveret CT tak kira hari raya o not.. kalo ada nampak saja2 pun beli gak. memang suka. lagi2 yang jenis gulung2 tu hehee..

    ReplyDelete
  6. mana nak beli acuan kuih loyang tu?? huhu

    ReplyDelete
  7. sgt tradisional kuih2 ni :)
    terbaik...

    ReplyDelete
  8. Assalam zai,
    oooooooooooo
    peberet iols
    kueh kapit :)

    ReplyDelete
  9. wah hebat tok besah masuk tv tu

    ReplyDelete
  10. ok kita tetipun tekan play tapi tak keluar kohkohkoh

    hurmm tetiba terasa nak raya rumah tok besah nak rasa kuih kapit

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers