#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015 | Memori Raya 90an Atau Zaman Kanak-Kanak

10:29 AM

 Assalamualaikum
 
Hari ni #Cabaran20Hari tanyakan memori raya 90an atau zaman kanak-kanak.
Hahaha...teruja aih nak cerita.
 
 
Lahir tahun 80an gitu ofkoz la penah lalui zaman 90an.
Dulu raya tak macam sekarang.Budak-budak excited nak raya.
10 malam akhir bulan Ramadhan ni budak-budak lepas terawih tak dok rumah dah.
Keluar main bunga api...meriam buluh...mercun bagai.
Lawan meriam buluh sapa paling kuat antara kampung.Memang meriah.
Sekarang ada lagi ke macam ni?
Rasanya budak-budak sibuk dok dalam rumah main gadget.
 
Masa kecik-kecik dulu dekat-dekat nak raya saya dan 4 orang abang akan bergilir-gilir kacau dodol dan halwa maskat.
ehsan google
 
ehsan google
 
Penat kot kacau sampai 4 jam camtu siang hari bulan puasa.Tak lupa gak tolong mak bakar kuih raya guna oven bulat tu.Pakat dok tengok kot cermin atas biskut raya bertukar warna kena bakar.
 
ehsan google
Pastu beramai-ramai bahagi tugas kemas rumah pasang langsir, cat rumah, potong rumput segala.
Saya dah tentu-tentu tugas kat dapur dengan mak.
Abang-abang la yang kemas rumah dan buat kek untuk raya.
 
Pagi raya tak sabar-sabar nak bangun.Nak sembahyang raya pastu bersalaman dengan keluarga.
Lepas bersalaman makan serba sikit terus lesap semuanya.
Nak beraya keliling kampung jalan kaki kumpul duit raya.
 
'Assalamualaikum....makcik...kami nak raya'
 
Bila orang ajak masuk rumah makan minum taknak...nak duit ja tapi bila dah lama-lama jalan penat masuk juga la rumah orang minum air...hihihi...
Dapat 20 sen tu dah cukup seronok.Balik dari beraya tak habis-habis kira duit.
Kejap-kejap kira pastu simpan pastu kira balik...hahahaha...memori...memori...
 
Budak-budak la dok umah ja time raya.Macam takda umphhhh....
Mungkin banyak faktor mak pak sekarang tak bagi anak-anak beraya sendiri.
Lagipon zaman la ni susah sikit...kes culik banyak...keta motor pon banyak.Takut jadi pape kat jalan nanti.
 
 
Selesai #Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015 memori raya 90an atau zaman kanak-kanak saya.
 

You Might Also Like

13 apa kata anda?

  1. Hahaha..

    Part kira duit yang best...

    Kadang kat rumah orang, sementara orang nak hidang air, dok kira dah..

    ReplyDelete
  2. mana ada kak zai dekat kawasan taman rumah ila ada lagi budak2 dok main meriam. cuma yg lawak bunyi xterer macam zaman kami dulu hahaha kalau hat terer mau bergegaq rumah

    ReplyDelete
  3. sdp tu halwa maskat..susah nk dpt skg kak =)

    ReplyDelete
  4. Sha pun pernah guna oven bulat tuh.. memang legend r.. hehehe..

    ReplyDelete
  5. Best noo raya dulu2, sekarang dah tak ada feel raya macam dulu...

    ReplyDelete
  6. Best noo raya dulu2, sekarang dah tak ada feel raya macam dulu...

    ReplyDelete
  7. Sy xpernah ada pengalaman kacau dodol...mcm sonok je tgk org kacau dodol hehehe

    ReplyDelete
  8. Saya buat pelita buluh sendiri dulu..p masuk semak samun tebang buluh pastu buat lubang lak..pastu cari kayu bentuk Y 2 batang wat tiang..best!

    ReplyDelete
  9. zaman 90 mintak duit raya.. hehehe

    ReplyDelete
  10. wow meriahnyaaa Kak Zai.. CT kecik2 dlu xde la buat semua ni.. kalo balik kg mak mmg kakak2 sdara yng prepare semua. tau dah siap je whehehe.. pastu kalo time kutip duit raya spupu je pegi.. mak mesti x kasi join. dia x brkenan idea p ketuk rumah orang minta duit..

    ReplyDelete
  11. seriusly, aida x pernah kacau dodol.
    xde pengalaman...

    yes la, zaman skang x sama zaman dulu.
    dulu selamat.
    skang kalau anak2 berjalan, takut tak balik!

    ReplyDelete
  12. Assalam zai,
    waaaaaaaaaa
    uols untung laaaaaa
    dapat merasa beghayer ala2 kampung
    best3

    ReplyDelete
  13. halwa maskat tu mcm mana rupa dia kak zai *malas google* hewhewhew

    tapi kat kampung yang betoi2 kampung ada lagi budak2 pi beraya dari rumah ke rumah. tula skang nk bg dorg keluar pun tak percaya dah. bukan tak percaya kat anak tapi kat orang jahat yang merata ada sekarang ni

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers