Review | Berjimat dengan Cloth Diaper

1:50 PM

Assalamualaikum

Phewwww...entri review review ni yang nebes sikit nak cerita ni.
Dah la tak pandai nak mengarang ayat madah berhelah.
Review ni dah karang lama dah tapi dok peram dalam draf ja.
Bila dah Ge eS Te ni moh ler kita berjimat cermat pakaikan anak dengan cloth diaper.Kompem jimat.
Untuk surirumah tangga kompem lagi jimat.Bagi yang bekerja susah sikit la pengasuh nak kita pakaikan CD kat anak.

Ok...saya memang dah lama nak pakaikan Aqil dengan cloth diaper(CD) sejak jumpa satu entri kat blog sapa tah.Dari situ dok start survey-survey tapi tengok rega 1 CD bukan main lagi.Susah la nak jumpa rega yang murah-murah.
Masa tu Aqil kecik lagi.Dalam 4 bulan camtu.Pastu dok tertanya-tanya gak kot-kot pengasuh Aqil nak ke kalau saya bagi CD ni suruh bagi Aqil pakai.Tapi tengok banyak songeh sangat tak jadi la nak tanya.

Pastu terbaca plak review dari SHEILA.Excited balik nak beli CD tapi tak terbeli-beli pon.
Pastu terjumpa FB AKAK ni jual CD so dok godek-godek FB akak tu tengok testimoni...tengok cara-cara nak cuci dan jaga CD.Kalau berminat boleh PM akak ni.Saya pon dah beli CD dari akak ni.Memurah gak harga dia.

Satu hari dok sembang dengan pengasuh baru Aqil rupa-rupanya pengasuh baru Aqil memang pakaian CD kat anak dia.Dia pon galakkan saya beli CD untuk Aqil.Boleh plak dia cakap dia akan cuci CD Aqil tu.Haila....awat baik sangat sampai nak basuh bagai.
-_____________________-

Dan saya pon terbeli 2 CD with 4 insert murah-murah dari satu group FB ni.Dah terima barang lama dah...siap basuh bagai tapi tak terpakai pon CD tu.
Last-last saya pakaikan jugak Aqil.Pestime tu masa nak pi kenduri kat Penang 10hb Januari.


1st day


2nd day
Alhamdulillah...saya suka sangat Aqil pakai CD.
Tengok Aqil pon ok...takda la macam pakai pempes.Bila dah penuh cikit pempes dah kembung meloyot ke bawah.


Sekali Saila pon UP REVIEW pasai CD.Time ni saya dah pakaikan CD dalam seminggu camtu.
Feedback Saila pon ok so saya rasa memang betul la kan.

Lepas tu saya dah berani-berani bawa Aqil jenjalan pakai CD ja.




Jimat pakai CD ni.Kadang ja pakaikan Aqil pempes tapi mak mak kena rajin la.Jangan harap sangat CD tu boleh tampung kencing anak lebih dari pempes.Macam Aqil FM banyak...air masak pon banyak dah tentu-tentu kencing pon banyak.Saya pakaikan CD dengan 2 insert.3 ke 4 jam saya akan tukar CD baru so baru la tak bocor.

Pastu stok CD pon tak banyak lagi so lepas ja tukar saya terus basuh pastu sidai bawah kipas.Eh...rasanya CD takleh rendam lebih dari 3 jam.Kalau tak serapan CD akan rosak.

Setiap pagi saya akan tukar CD Aqil ke pempes sebab dia konsisten poo poo tiap pagi.So bila pakai pempes tak susah la saya nak cuci CD dia nanti.
1 pek pempes yang 56 keping tu Aqil boleh guna dalam sebulan ke sebulan setengah.
Kalau kenduri jejauh ja saya pakaikan Aqil pempes.

Kat bawah ni cecara penjagaan cloth diaper.





Kalau nak banyak lagi info boleh join group Malaysian Cloth Diapering Parents
 untuk bertanyakan info tentang CD ni.
Selamat berjimat cermat (^.^)


You Might Also Like

6 apa kata anda?

  1. Assalamualaikum kak zai, hehehe sheila pun nak kumpul cd lagi untuk 2nd baby. wakkakakaaa, akak beli kat clothdiapers cahayapemberian (fb) ya?

    ReplyDelete
  2. cd sekarang banyak yg murah2.. lagi kalau beli banyak.. cuma tu lah, tak berapa nak sempat..

    ReplyDelete
  3. Assalam zai,
    he3
    iols pernah try bagi pakai CD ni kat si Fayyadh masa umur 6bln gitew
    beli rege berhaktuih2
    tahan la dalm 3-4 bulan
    dasar pemalaih kekdahnya
    nak yang pakai buang jugaks he3

    ReplyDelete
  4. malassssssssnya nak pakai benda ni sobsss :(

    ReplyDelete
  5. teringin gak nak bg uwais pakai. tapi tula takut kadang teralit waktu kena tukar tu huuuu

    ReplyDelete
  6. aaa ah anak2 buah CT pun pakai ni.. selang seli dengan pempers betul.. kalo jalan2 pakai pempers betol.. kat rumah golek2 pakai pempers kain ni..

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers