From BAGAN With Love Awesome

11:52 AM

From BAGAN With Love Awesome

 

From BAGAN With Love Awesome.Assalamualaikum


Tajuk bukan main.
Awesome....Gemuk itu awesome #EH

Sebenarnya dalam FB saya ada join macam-macam group. Ada group blogger...ada group member sekolah...ada group Sungai Petani, Kulim, Bukit Mertajam dan sewaktu dengannya tapi dalam banyak-banyak group saya suka group ''From Bagan With Love'' ni.


Kenapa saya suka sangat group ni?
Kalau group nama-nama tempat tu kebanyakkan untuk promote barang meniaga dan info terkini macam jalan jem, accident dan sewaktu dengannya tapi group ''From BAGAN With Love'' ni banyak keluarkan info atau fakta tentang ''BAGAN'' itu sendiri.

Kira kategori menggamit kenangan lampau aka kenangan mengusik jiwa la juga. Kadang baca komen...fuhhhh....mereka orang lama kat Bagan ni dok cerita pengalaman kat satu-satu tempat tu.

Mari saya share serba sikit gambar kenangan mengusik jiwa dalam group ''From BAGAN With Love'' ni.

Rumah kecik aka jamban/tandas angkut

Dulu-dulu tak guna sistem curah/flush lagi. Masa ni guna sistem angkut.
Saya pernah merasa sistem angkut ni kat rumah mak sedara di Jelutong. Mula-mula tu terkejut jugak tengok tandas kat sana. Tak sangka ada camtu sebab rumah tok saya dah guna sistem curah...hihihi...


Macam ni la apek tu dok mai angkut najis dulu-dulu....hihi...manual kot. Bukan lori yang datang pam macam sekarang.


Kawasan Bagan ni dulu nadi Butterworth.
Memang femes kedai-kedai sekitar traffic light ni.
Saya pon pernah beli baju sekolah di Kedai Wahab kat area sini. Sekarang Kedai Wahab tu dah pindah kat Sunway Seberang Jaya.
Mak plak selalu buat spek kat Weng Foon Optic tu.
Lama dah kedai tu tau.





 Saya pernah merasa juga beli ais batu macam ni masa zaman 80-an. Time tu kedai kat kampung ada peti ais tapi tak besar.Tokey kedai tu tanam ais ketul dalam habuk papan.



Ni area jeti lama. Ada Parkson atas tu.Dulu-dulu balik sekolah menengah kat Pokok Sena naik bas 52 turun jeti semata-mata nak singgah Parkson padahal boleh balik kot Kepala Batas kot. Dapat ronda-ronda dalam Parkson tengok-tengok barang pon jadi la....hahahaha...


Maklom ni tak jauh dari rumah mak. Kat situ ada cendol sedap baq hang.



Rupanya roti ni nama roti panggali padahal dari dulu dok panggil roti benggali.
Roti ni kalau cicah dengan gulai terangkattttttttttt.



Bas UTC lama masa zaman sekolah rendah.
Belajar naik bas sendiri pergi balik sekolah dari darjah 2.



Bas UTC baru tapi sekarang ni dah takda bas ni dah. Semua dah diganti dengan bas Rapid Penang.



TUDM area rumah mak saya dulu-dulu. Patut la mak cakap dulu zaman perang Jepun tak berasa susah sangat. Maybe sebab ada banyak tentera kat area tu.



Kawasan Bagan dahulu yang maju.



Ni gambar rare. Perasan tak apa tu?
Dan-dan teringat first time naik jambatan Pulau Pinang. Masa tu pak ndak dah ada kereta Dutson pendek. Kami sepupu-sepapat sumbat ramai-ramai kat belakang.Seronok bukan main dapat naik jambatan.



Masa saya tengok gambar ni macam tak caya kat Bagan tapi bila tengok gambar RAAF aka TUDM dah boleh agak dulu ramai pegawai-pegawai omputeh so betul la tu gambar ni.


Feri dulu. Time saya naik dah feri yang macam sekarang ni.



Ini baru gambar lama kawasan BAGAN.
Kalau gambar lama time sekolah lagi la rare...lagi mengusik jiwa....hahahaha...

Saya lagi suka group camni sebab boleh dapat banyak info yang banyak saya tak tahu dan tak pernah ambik tahu.
Kawasan korang ada buat macam ni tak?

Buat admin/kengkawan dalam group ''From BAGAN With Love'' yang terbaca entri ni...thanks approve saya masuk situ.
Ampa memang awesome.
Komen punya komen siap boleh jumpa jiran/sedara/kawan lama dedulu zaman kekanak lagi.
Terbaiiiiikkkkkla.....

You Might Also Like

11 apa kata anda?

  1. baru tau pasal maklom tu. jenuh jugak pk mana dtg nama maklom ni. ingatkan dari mak long hihihihi

    group2 mcm ni memang best join

    ReplyDelete
  2. ok first time saya tau ada parkson dulu dekat terminal tuu

    ReplyDelete
  3. Best la group tu...full of history..saya nak join la, walaupun saya bukan org Penang..errr boleh kaaa? hahahaha

    Mmg epik la gambar jambatan pulau pinang yg belum siap tu

    ReplyDelete
  4. rindunya nak naik bas UTC tu. dulu selalu naik bas tu balik kepala batas. lamanya tak naik bas. kenangan mengusik jiwa betul.

    ReplyDelete
  5. uishh!!! nostalgia betul. byk benda sy xpernah tgk. mcm feri tu xtau feri lama gitu rupanya

    ReplyDelete
  6. Kakak dulu dok kat bagan la... Skrg kakak dh pindah.. Sy pun dh lama x pergi bagan..

    ReplyDelete
  7. Assalam zai,
    waaaaaaaaaa
    banyak gambor2 klasik deme shar yer
    syok la

    ReplyDelete
  8. tudiaaa epic.. eehehe.. sbb CT pun duduk area2 sini mcm relate gak skit.. rumah tok kat permatang tok gelam tu kak.. kat rumah bumbung minangkabau =p

    ReplyDelete
  9. bnyak gambar clasik kan.. mengimbau kenangan dulu

    ReplyDelete
  10. Mmg nostalgia..tempat yg plg x akan saya lupakan..sbb saya ank bagan..

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers