Ajar Aqil mengenal benda dan binatang

9:28 AM

Assalamualaikum
 
Dulu saya susah hati bila Aqil lambat bercakap.
Bila mana kawan-kawan cakap anak depa sebaya Aqil dah pandai sebut itu ini saya dah melompat.
Mula la risau tak kena gaya.
Hari-hari bercakap bersembang tapi Aqil takmau sebut pon perkataan yang saya ajar.
Yang dia rajin sebut abah abah abah abah.
 
-______________________-
 
Pastu start saya belikan Aqil buku binatang dan ABC.
 
 
Memula tu saya just bagi Aqil main dengan buku tu.Dia belek-belek pastu bosan tapi bila tiap hari dia belek buku-buku tu baru saya dengar bahasa Jerman dia kuar tiap kali dia tunjuk satu-satu gambar.
Ha...faham dah.Dia dah start nak membaca.
Start dari situ saya ajar anak kenal benda dan binatang sambil sebut berulang-ulang.
Tak paksa cuma ajar bila Aqil nak.
Aqil pon macam paham ja.Tiap kali lepas saya habis wat keja rumah baring atas katil nak berehat dia akan datang sambil bawa buku suruh ajar sebut.
 
Sama macam nombor ni.Saya beli dan lekat kat pintu bilik.
Sekali tengok dah macam taska pon ada.
Saya tak ajar pon nombor-nombor tu tapi tetiba dia pegi kat pintu tunjuk sebut binatang dan nombor.
Alhamdulillah....setakat ni dia dah kenal sampai nombor 5.Itu pon kadang sebut betul kadang tu bahasa Jerman gak yang keluar...hihihi...

 
Itupon berkat tunjuk ajar mak mengasuh dan anak-anak beliau.
Terima kasih sangat-sangat.Dah la sudi jaga Aqil pastu rajin plak dok ajar ABC dan nombor.
 
Eh...kita bukan nak bangga anak kita dah pandai kenal huruf segala tapi terkesan bila tengok anak sedara belah suami dah tadika 2 tahun tapi ABC pon tak hafal lagi.Kita plak yang susah hati.STRESS.Mak pak dia wat lek wat pis ja.Bila di tegur...SENTAP.
 
-___________-
 

You Might Also Like

4 apa kata anda?

  1. Sebenarnya perkembangan setiap kanak kanak itu berbeza beza, mmg ada variant nya, cuma kena pastikan tidak terlalu lambat ( betul betul ada masalah seperti autisme/etc).

    Di peringkat kindergarten,umur sekitar 5-6 tahun kalau nak di ikutkan ialah masih tempoh utk kanak kanak bersuka ria, explore the world..tapi itulah, sistem negara kita yg terlalu menekan kan aspek akademik, terlalu exam oriented, itu yg ada kes budak tadika pun dah dihantar ke pusat tusyen!

    Kita jgn jadi terlalu risau, dan dlm masa yg sama pantau perkembangan anak anak..let him grow naturally, let kids, be kids :)

    ReplyDelete
  2. Assalam zai,
    si Fayyadh punya learning stock iols tak bawak kluor kotak lagik he3
    iols bagi dia pakai learning through tab sajork
    aternya fayyadh soka bebenor terkoyak buku he3

    ReplyDelete
  3. wahhh pandai dah. betoi kak zai. kalau dapat pengasuh baik rajin ajar anak kita. insyaAllah lagi cepat dia kenal semua tu. lagi rajin dia menyembang

    ReplyDelete
  4. aaaa CT pun ingat zaman kecil2 penuh poster macam ni.. kakak spupu CT buat home schooling untuk anak dia. dia mak yg bekerja juga tp at least 1 hari mesti dalam 30 min dia buat activiti ngn anak dia..

    http://raisingmystars.blogspot.com/ kalo akak berminat nk tengok.. ni fesbuk..

    https://www.facebook.com/RaisingMyStar?fref=ts

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers