Parenting tips | Penjagaan gigi Aqil

3:04 PM

Parenting tips | Penjagaan gigi Aqil


Assalamualaikum

Ewah...sekarang nak cerita bab penjagaan gigi Aqil plak.
Dulu masa 8 bulan 9 bulan time gigi tak tumbuh lagi dok risau la nape la anak aku ni tak tumbuh gigi lagi.Anak orang lain dah tumbuh lama dah.
Sebenarnya tak risau pon tapi bila orang tu tanya orang ni tanya terus mama stress dan risau.

Pastu sesejak Aqil kena THRUSH dulu memang dok jaga je mulut dia.Abes ja minum susu bagi air masak pastu cuci dalam mulut gunakan tuala/lampin basah.


 Bila dah ada gigi dan memang makan memacam dah memang dok cuci gigi Aqil.Kadang pakai lampin kadang pakai finger toothbrush.Tapi susah jugak nak cuci guna finger toothbrush ni sebab Aqil asik la nak menggigit.Pastu mulut tu asik la nak kemam ja.Jenuh gusti.Yang ni tipu :p
Baru-baru pi Jayen.Pusing punya pusing nampak berus gigi ni.Oppps...lupa plak nak snap masa tak buka dari cover lagi.Jenama Jordan untuk baby dari 0 hingga 2 tahun.Tapi sebulan takkan nak pakai berus gigi tu kan?Dari start ada gigi la sebetulnya.Ye dok?
Terus rembat walaupon harga dia agak mahal berbanding berus gigi orang dewasa jenama biasa-biasa ja.

Dan paling terpenting Aqil suka sebab boleh pegang sendiri walaupon dia tak gosok gigi guna berus tu.Aqil just isap-isap ja hujung berus gigi dan saya masih lagi guna finger tooth tu lagi.Takpa...nak biasakan dia dengan berus tu so biarkan dulu.


You Might Also Like

9 apa kata anda?

  1. Assalam zai,
    samala, si Fayyadh melalak2 ja kalo iols nak gosok gg dia
    dia nak buat seniri
    dahtu neruih bb yang kita beli khas takmo nyer dia pakai
    nak hat sama macam iols pakai gitew
    puuuluuunn isap crooott3 he3

    ReplyDelete
  2. bagus bagus aqil teruskan usaha hihi..

    ReplyDelete
  3. alolololo... cantik senyuman nyerr... :D

    ReplyDelete
  4. Yg umar pulak terlampau suka berus gigi smpai kena sembunyikan berus ggi dia -.-

    ReplyDelete
  5. gigi mmg kena jaga tau
    kalau tak kesian bila gigi ilang awal2 lagi
    payah nak makan
    sebab gigi kekal plg awal pun 7 tahun baru tumbuh

    ReplyDelete
  6. Ohhhh ada rupanya finger tooth brush.....zaman okje dulu tak jumpa pun benda ni...sudahnya tak bergosoklah gigi anak anak okje dulu haha

    ReplyDelete
  7. comel gigi aqil....teringat sepupu tym kecil dulu...meraung2 nak gosok gigi

    ReplyDelete
  8. yg silicon tu kalau kira guna kat uwais naik sakit jari kita dia geget =.=

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers