Anugerah | Aqil Turn 1

10:41 AM

 
 
Warkah buat Muhammad Aqil Najmi.
 
Assalamualaikum
 
Alhamdulillah...hari ni genap umo anak mama Muhammad Aqil Najmi setahun.Pejam celik pejam celik dah setahun.Sakit czer pon dok rasa lagi sengal dia dah ada orang tanya bila nak tambah lagi bila nak tambah lagi bila nak bagi adik kat Aqil.Macam makan nasik plak dok tanya tambah tambah ni.Ingat senang ka?Emmm...Aqil nak adik laki ke pompuan...hikhikhik >.<
 
Anakku sayang...masih teringat lagi saat mama bersalinkan Aqil.Saat pertama kali cium anak mama masa dalam OT.Mama request tau kat nurse yang sambut Aqil cakap nak cium.Allah...wanginya sayang waktu tu tapi wangi yang takleh digambarkan.Taktau nak cerita macam mana.Teringat-ingat lagi saat nurse letakkan Aqil atas dada untuk skin to skin contact dan saat pertama kali Aqil isap susu mama dalam OT dengan bantuan nurse.Allahuakbar...memang tak sangka pandai sayang isap.Bergenang air mata mama masa tu.Tak putus-putus mama tengok sayang.Mama pon request kat nurse cakap nak tengok cari kaki dan tangan sayang tau.Geram je....rasa nak gigit-gigit =P tapi apakan daya mama hanya boleh pandang sayang je.Semuanya takleh gerak.Yang syoknya bila nurse yang sambut Aqil cakap geram dengan rambut sayang yang lebat panjang.Siap sikatkan rambut pacak lagi...hihihi...


Hari pertama

 Tapikan yang tak syoknya bila lepas czer mama takleh bangun selama 6 jam.Kena tido tanpa bantal jadi memang takda gambar mama pangku anak mama macam orang lain fresh-fresh lepas bersalin.Ini pon mama snap sendiri lepas abah balik.Harapkan abah?Abah terlampau excited lebih sampai lupa nak snap gambar bila tengok sayang yang comel yang kacak yang putih -..- Pendek kata sempurna di mata mama abah.Moga-moga tingkah laku sayang bila dah besar nanti pon sesempurna wajah pinjaman dari Allah.

Sayang mama Aqil Najmi, masa mama pi klinik ramai cakap sayang ni pompuan padahal mama dah bagi pakai baju kaler biru.Mama tau muka anak mama ni lembut tu yang ramai cakap camtu.
 

1 bulan
Mama ingat lagi saat hari pertama mama hantar sayang kat rumah pengasuh.Mama tak senang duduk.Macam kucing hilang anak.Buat keja rumah serba tak kena.Last-last mama dok kat ampaian tengok flat rumah pengasuh pon jadi la.Rasa lepas dah rindu mama -..-
 

Ramai cakap sayang ni macam pompuan.Selalu sangat mama dengar bila bawa sayang kuar memana tapi kadang-kadang bila tengok sayang ni macam abah pon ada gak....hihihi...Takpe la kan macam abah.Sayang anak abah kan?Tido kena dok bawah ketiak abah.Kalau tido dengan mama mesti tak lena.Kena tunggu abah balik keja baru tido lena tapi bila lapar susu pandai sayang cari mama =P
 

2 bulan

Sayangku Aqil Najmi, bila mama tunjuk kawan-kawan gambar ni ramai kata pandai mama bela anak sampai besar bambam...hikhikhik...tapi dalam ati mama ni berdebar-debar dan takut tau bila bawa ke klinik.Risau anak mama ni terkeluar dari graf -..-

3 bulan

Saat sayang dah pandai gegolek sana gegolek sini mama memang teruja.Tak sabar nak tengok anak mama meniarap, merangkak, duduk, berjalan dan berlari.Masa ni sayang nak pandai meniarap dah.
 

4 bulan

Percutian paling jauh mama abah bawa sayang pi jenjalan.Kita ke Negeri Sembilan dan Melaka seminggu.Dalam bonet penuh barang-barang sayang ja.Beg baju, pampes, beg susu, stroller dan segala mak nenek lagi.Beg mama abah satu je pon -_____-
 

5 bulan

Insyaallah...kalau ada rezeki lebih lagi nanti mama abah bawa sayang jejalan jauh lagi.Mungkin ke Johor rumah pak long pulak.
 
Sayangku Aqil Najmi, saat umo menginjak 6 bulan mama bertambah-tambah excited.Rasanya over excited kot.Mana taknya sayang dah boleh makan dah time ni.Mama tahan ja nafsu nak bagi makan bila tokwan dan tok dok suruh bagi nestum masa 3 bulan.Eh...mama takkan wat yang sembarangan kat anak mama.Mesti mama cari info dulu tau.Dari sayang umo 4 bulan mama dah survey perkakas nak memasak, perkakas nak makan, menu baby dan macam-macam lagi.Gila tak sabar.
 

6 bulan

Sayang memang pandai makan.Apa saja mama masak semuanya abis.Good.Sayang tak membazir.Mana-mana mama pegi mesti mama bawa bekal Aqil takut lapar.Nampak over kan?Nampak over kan?
 

7 bulan

Bila sayang dah pandai berdiri lagi mama over excited.Tak sabar nak tengok anak mama berjalan.Ramai cakap sayang ni ringan badan walaupon badan besar.Kita kan jenis yang aktif walaupon badan besar -..-

8 bulan

Sayangku Aqil Najmi.Mama cuak bila ramai tanya kenapa anak mama tak tumbuh gigi lagi.Itula...mama tengok anak-anak kawan mama ramai dah tumbuh masa 5 6 bulan tapi sayang?
Mama tanya tok Besah dan pak long.Tok Besah cakap memang keturunan kita lambat tumbuh gigi tapi cepat jalan.Pak long plak cakap biar lambat tumbuh gigi lambat juga gigi nak luruh.Alhamdulillah...masa 9 bulan ni sayang dah pon tumbuh gigi.Lega hati mama.Kalau tak jenuh nak tepis cakap-cakap orang.
 

9 bulan

Hiba hati mama saat sayang demam nak tumbuh gigi bersambung plak dengan demam campak selama 2 minggu.Sayang tak lalu makan.Asik menangis menangis dan menangis.Sampai turun berat badan sayang.Orang cakap biar kena demam campak waktu kecik senang nak jaga tapi hati mama tak kuat bila tengok sayang menangis.Kurus anak mama time ni.Dah tak bambam macam dulu.Tokwan cakap sayang demam nak ringan badan.
 

10 bulan

Sayangku Aqil Najmi.Umo 11 bulan dah 6 batang gigi.4 di atas 2 di bawah.Asik la suka menggigit sampaikan ibu jari kaki abah pon sayang nak gigit -_____-
 

11 bulan
Dah takda benda lain ke sayang nak gigit.Nanti mama potong buah lagi bagi sayang gigit ye?Ibu jari kaki tu kotor.Takmau takmau takmau.
 
 
Sayangku Aqil Najmi.Alhamdulillah sempurna sudah tanggungjawab kecil yang satu itu dari mama abah buat sayang.Dah setahun tertangguh akhirnya terlaksana juga walaupon bermacam rintangan dan dugaan yang datang tapi sayang memang pembawa rezeki.Ada saja yang bagi itu ini bila mama cakap nak buat kenduri aqiqah Aqil.Itu saja yang mama abah mampu buat.Sederhana.Tak terlampau bermewah-mewah.
 
Menginjak ke usia setahun sayang dah pandai berjalan tatih tatih.Alhamdulillah.Macam biasa mama excited.Mama harap sayang lebih rajin dan rajin berlatih jalan sendiri.Boleh cepat-cepat berlari main sepak-sepak bola dengan mama kat rumah.Jatuh tak sakitkan?


Setahun


Buat anak mama Muhammad Aqil Najmi bin Mohamad Zamree moga jadi anak yang soleh, berakhlak dan berilmu dunia dan akhirat.Mama abah sayang ucuk sangat-sangat.Muuuuah >.<
 
 
 
LOVE
mama

You Might Also Like

9 apa kata anda?

  1. aqil najmi..nama ni sesuai jd nama adik ali nufail. sbb AN. hehehe

    ReplyDelete
  2. hehe..comel je dia.bambam....setahun nak duk dlm walker lg ke kak? ank sy xdenya nak duduk da sbb dh pndi jln kn.hehe

    ReplyDelete
  3. selamat setahun aqil! jalan cpt,nti lumba lari dlm guni dgn abg umar

    ReplyDelete
  4. sebak je baca tapi tang gigit ibu jari tu terus gelak berdekah2 :p :p :p

    selamat ulang tahun kelahiran anak ummi Aqil Najmi. moga dipermudah segala urusan, berjaya dunia akhirat amin amin

    ReplyDelete
  5. Alahaii semangatnya Aqil Najmi ni..geram tengok..rasa macam nak gomol-gomol je..best peluk ni..Semoga Terus membesar menjadi anak yang soleh dan bijak ye sayang..

    ReplyDelete
  6. Ok bab orang tanya bila nak tambah. Macam tambah nasi tu betul. Kekadang orang yang tanya tu pun belum tambah tambah lagi.

    Lagi elok kalau dia belanja nasi kandar Deen maju ka baru leh tambah hehe

    ReplyDelete
  7. Ok bab orang tanya bila nak tambah. Macam tambah nasi tu betul. Kekadang orang yang tanya tu pun belum tambah tambah lagi.

    Lagi elok kalau dia belanja nasi kandar Deen maju ka baru leh tambah hehe

    ReplyDelete
  8. Ok bab orang tanya bila nak tambah. Macam tambah nasi tu betul. Kekadang orang yang tanya tu pun belum tambah tambah lagi.

    Lagi elok kalau dia belanja nasi kandar Deen maju ka baru leh tambah hehe

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers