Pengalaman cabut gigi yang erkkkkkk....

11:00 PM

Assalamualaikum

Sejak sebulan dua ni asik la sakit gigi.Masa mengandung hari tu takda plak nak sakit gigi ke apa.Pelik.
Ni dah lepas bersalin bagai dok sakit gigi plak.Disebabkan sakit yang amat sangat terus ke sebuah kinik gigi ni.Dokte check terkejut ada gigi extra tumbuh sebelah gigi geraham atas belah kiri.Kena cabut katanya tapi sebab gusi bengkak so dokte bagi ubat tahan sakit dan antibiotik suruh makan.Dah tak sakit dan gusi kecut baru datang cabut.Time ni walaupon sakit bila makan ubat still leh makan nasi semua lagi.Tak sakit.


Lepas makan ubat bagai gusi pon dah ok...gigi pon dah tak sakit.Sebulan gak la rasanya tak sakit tup tup Jumaat malam Sabtu hujung bulan 5 sakit balik.Tengahari Sabtu pi kinik balik dengan harapan dokte just check biasa-biasa ja tapi harapan tinggal harapan la.Dokte cakap nak kena cabut.Terus seriau.


Dokte nak cabut gigi extra kat tepi gigi geraham yang second molar tu.Katanya gigi kecik tu yang tolak gigi lain sampai sakit.Fine.Cabut la.Serah diri.Tengok ja jarum dah seriau.Pergggghhhh....kecut perut masa tu.Tak sakit pon cucuk ubat bius.Sakit lagi dokte praktikal cucuk drip masa nak bersalin hari tu.Sampai menangis kot.Tak sampai 5 minit rasanya dah pon tercabut gigi extra bentuk gigi taring kat tepi gigi geraham tu.Alhamdulillah dah tak sakit dah.


Ku sangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari....cewaaaaahhhh....hahahaha.Lepas 2 minggu gigi kembali sihat tak sakit tetiba sakit balik.Kali ni lagi teruk.Gusi kat tempat yang sama bengkak teruk.Dok telan ubat sakit gigi tapi tak jadi apa.Nak makan pon tak boleh.Kalau makanan terkena kat gusi tu lagi berdenyut-denyut.Terus hilang selera makan.Potong abes.Isnin ke kinik lagi.Dokte kata gusi bengkak.Dia takmo wat apa-apa kecuali soh saya makan ubat tahan sakit dan antibiotik.Saya cakap tolong la cabut.Kali ni memang tak tertahan sangat-sangat.

Dokte bius dan try cabut.Rasa sakit.Terus dokte benti.Katanya gusi bengkak so ubat bius tak berfungsi sangat.Terpaksa la seret kaki balik dengan hampa sambil pegang pipi.Dokte soh datang balik hari Khamis.Pepagi Khamis semangat pi kinik.Pukul 10.30 kot dah sampai situ.Kinik baru ja buka.Dokte tanya lagi samada saya nak cabut ke tak sebab gigi masih elok cuma gusi je bengkak haritu.Saya decide soh cabut.Takut berulang kembali.So dokte terangkan serba sikit apa dia nak buat semua.Gigi geraham belakang atas kan so agak susah sikit nak cabut.

Lepas cucuk ubat bius dokte biarkan saya dalam 10 minit dan baru la mulakan procedure.Misi sorang tu pegang kepala saya dan dokte soh bertenang.Masa dokte dok goyang gigi saya tu ke kiri ke kanan saya dah menggelupur kekejangan.Airmata dok meleleh.Dokte dan misi tak abes-abes soh saya bertenang.Saya cuba tolak tangan dokte tapi dokte tu pegang genggam tangan saya guna tangan kiri dia.Punya la lama akhirnya keluar jugak gigi geraham second molar tu.Perggghhhh....ngeri kot.

Why u kejang-kejang?I kan suruh u bertenang.Sakit ka gigi yang i tarik tu?

I bukan sakit gigi yang u tarik tapi i sakit mulut.U tonyoh u punya player tu kat mulut i.Tengok....bengkak dah bibir i.

Sori...sori...I tak perasan tu.I cuma nak cabut gigi u since gigi u pon dah longgar sikit masa i tarik dia.I cuma takmau tunjang u patah dalam gusi.If patah i kena korek-korek bagi dia keluar.

Oooo...yaka? Tapi ni sakit tau.Tengok ni.

No wonder la susah nak cabut.Selalunya tunjang gigi geraham ada 3 tapi gigi u ada 4 tunjang.U tengok ni.Mau bawa balik ka gigi u ni?

Betul ke?Nak tengok ja takmau bawak balik.

Contoh tunjang gigi geraham

Katanya gigi geraham bongsu ja yang ada 4 tunjang tapi bukan gigi geraham yang lain.Tah...saya bukan tau pon tapi bibir haritu dah macam Angelina Jolie ja.Mungil sebab bengkak kena tongoh dengan player dari luar dan bergesel plak dengan gigi bawah saya dari dalam.Abes pecah bibir belah dalam.Alhamdulillah...setakat harini masih ok dan tak rasa sakit tapi gila serik kot nak cabut gigi lagi....huhuhuhu....




You Might Also Like

10 apa kata anda?

  1. Hahah kakzai baca dak hat kami operate gigi?omaiii cukup la sekaliii

    ReplyDelete
  2. uish seraammm..
    xmo p cabut gigiiii!

    ReplyDelete
  3. ju...baca hr tu.gila sakit kot.hampeh betul

    ReplyDelete
  4. ezy...klau gigi dpn n sisi xpa lg.klau blkg...rskan la...huhuhu

    ReplyDelete
  5. Allah...yg baca i pn terasa sakitnya...serik rasa kalo sakit gigi cukup la aritu gusi bengkak smpi sakit gigi....balik minum susu banyak2 lega dh.....sebolehnya tak nk la sakit lagi.....takut jmpa doc gg sama tajut dgn nk beranak...

    ReplyDelete
  6. sm la su...tkut sgt nk jmpa dokte gg tp slagi x jmpa slagi tu la dok sakit

    ReplyDelete
  7. Ngerinyaaaaaaaa nguuuuu. Bibir pecah azab kot nk menanggung ;(((

    ReplyDelete
  8. wuuuuu....smpai hr ni dok sakit mulut lg kiera....sobbbbs

    ReplyDelete
  9. Seramnya Zai.... takutlah cam ni....
    Hari tu kakak OKje sakit gigi...entah ada tunggul tak tercabut rasanya...yang tak sangkanya nanah samapi kumpul bawah dagu tau..... siap kena operate lagi masuk ICU...seram mak!...

    ReplyDelete
  10. sis OKje...dokte tu tkut ttinggal tunggul yg dia cabut bgai nk rak tu.tkut patah dlm.klau patah nk kena korek2 plak

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers