Aqil 1st solid food

8:53 AM

Assalamualaikum

Weeeee....sebenarnya saya memang tak sabar nak bagi Aqil makan.Kesian gila bila Aqil tengok ja saya dan suami makan sampai menitik-nitik air liur dia.Mertua plak dok suruh-suruh saya bagi Aqil nestum masa Aqil 3 bulan bila saya cakap Aqil memang kerap bangun malam.Suruh saya bancuh susu campur nestum cair-cair bagi 'kejap' sikit perut Aqil tu.
Suami plak asik dok ulang cakap nak beli roti pisang bagi Aqil makan.Kakak-kakak ipar pon dok tanya nape belum bagi makan lagi....haiiiih...memacam alasan saya bagi.

Dalam tak sabar tu saya cari la benda-benda yang nak guna time Aqil makan nanti.

 Pastu search tenet pasai solid food untuk bayi.Nah carta makanan baby.Saya refer kat sini la sesambil baca pengalaman ibu-ibu yang prepare solid food dalam blog.
 Dalam pada tu saya join group My Baby Homemade Solid Food kat FB.Ok gak.Banyak info yang depa kongsi.Kalau ada apa-apa kemusykilan pon boleh tanya.Nanti ibu-ibu kat dalam tu akan bagi jawapan berdasarkan pengalaman depa.

Sabtu balik umah mak mertua bawa bekal puree sweet potato.Ahad balik umah mak bawa bekal puree labu untuk Aqil.Yang ni puree kedua Aqil makan.Puree pertama dia sweet potato.Saya ikut 4 days rule.Aqil poo poo tetiap hari dan tak keras so saya skip 4 days rule tu dan cuba plak buah kedua.
 Semangat siap pakai bib.Nampaknya Aqil tak minat sangat labu.Tengok la reaksi muka dia.Siap jelir lidah lagi...hahaha....

Ha...pic ni masa petang lepas cucuk 6 bulan.Bukan main aktif lagi hari tu.Pusing sana sini siap angkat badan lagi.
 Saya bagi puree sweet potato.Bukan main suka Aqil makan.Pangku dia tapi dia taknak.So biar dia gegolek meniarap kat bawah.

Sonok sangat bila tengok reaksi Aqil makan.Lagi bersemangat nak buat puree macam-macam...hihihi....

You Might Also Like

8 apa kata anda?

  1. wah nampak sedap tu.. alhamdulillah dh besar yer

    ReplyDelete
  2. KA...nmpk sedap tp dia jelir lidah xmo mkn

    ReplyDelete
  3. sonok kan buat makanan kat anak? kira smpi pening la nk bg makan ape sebab xmau dia bosan makan hahahaha

    dah angkat2 badan tue xlama la nk ke depan tue. go Aqil go

    ReplyDelete
  4. kira...k.zai siap p supermarket beli mcm2 buah.pnya excited nk bg anak mkn.

    tu la...dok angkat bdn bgai dh

    ReplyDelete
  5. yeay..aqil dh boleh makan..come on mama byk resepi boleh cuba nih..hehe

    ReplyDelete
  6. hahaha ayu...jenuh mereka resepi

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers