Aqil ke rumah pengasuh

2:00 PM

Assalamualaikum

Hari ni masuk hari ke-dua Aqil di rumah pengasuh.Makanya berseorangan la saya di rumah sesambil kemas rumah, masak, basuh baju bagai dan merenung jam.Rasa lambat plak nak pukul 5...haiiiih....
Saya belum start keja lagi.Ada yang hairan nape saya lambat masuk keja padahal pantang dah abes 2 minggu lepas.Cuti 3 bulan ka?Swasta pon dah start cuti bersalin 3 bulan ka.

Semua bukan tapi saya kan tak ambik cuti awal 2 minggu sebelum bersalin haritu.Iyola...penghidap kencing maneh kan...so cukup 38 minggu kena beranak.Pastu plak baby songsang terus la kena czer.Jadinya cuti saya start 9/10 hari Rabu masa kena warded ritu.Saya last keja hari Jumaat 4/10.Sabtu Ahad cuti dok umah.Isnin kena wat BSP 4 kali so ambik pre-natal leave hapday(tak tolak cuti) dan hapday leave.Selasa kena jumpa dokte tuk kali terakhir kat klinik kesihatan so ambik lagi hapday pre-natal leave dan hapday leave.Gila ah kalau ada perasaan lagi nak pi keja hapday Selasa tu.Memang takla.Jadinya bila saya abes pantang ada lagi belen cuti bersalin tu dalam 3 minggu.Tu yang orang pelik tu.

Bila dah 2 minggu berseorangan di rumah sendiri jaga anak so memang dok melayan dia je la.Bila dia tido kita setelkan keja apa yang patut.Bila dia bangun kita bagi susu dan sembang-sembang la dengan dia.Ada plak tanya nape tak abeskan cuti kat umah mak je dengan anak.Oh...saya dan suami sengaja balik umah sendiri awai.Nak belajar jaga sendiri anak tu sesambil uruskan rumahtangga.Kalau tak cuba sekarang nanti-nanti nak kena handle sendiri gakkan so bek kita try awai-awai.
Aqil masa dok sembang dengan dia.
Semalam pagi-pagi saya dan suami sama-sama anta Aqil kat umah pengasuh.Terang kat pengasuh pasai Aqil itu ini pastu balik umah.Rumah pengasuh tak jauh mana pon...flat seberang jalan ja tapi kalau jalan kaki berpeluh gakla...15 minit camtu.Tengahari suami mai ambik bawa pi makan pastu terus pi tengok rumah kat Sembilang.Emm...tak berkenan.Pastu kami berdua meronda nak bagi cukup time pukul 5.Tak sabaq nak pi ambik Aqil.Apala ragam dia kat sana.Alhamdulillah Aqil tak meragam.Good boy.Rindunya bila tengok muka dia.Tak sabar nak peluk cium....hihihi...camni la kot no perasaan jadi ibu.Dok teringat kat anak ja kan?
Rindu kat dia
 Balik umah meh kita menerai carseat yang baru dapat ni.Thanks anty Ty.Jauh-jauh pick-up dari LAZADA.
Bukan main suka Aqil bila letak dalam carseat ni.Murah je pon.Ambik Sweet Cherry Fiji Infant punya.Nape beli carseat?Lepas ni bila saya dah keja tugas menghantar dan ambik Aqil memang suami saya yang buat.Saya pukul 6.45 pagi dah kuar rumah pastu balik paling awal jam 6 petang.Paling lewat jam 7 malam so suami la akan hantarkan.Suami anta lewat sikit.Lagipon saya memang nak ke mana-mana pi sendiri...tak suka nyusahkan suami.Bila ada carseat ni senang la saya nak balik umah mak or mertua sendiri.Nak ke mall beli barang pon senang...hikhikhik...
Muka hepi dapat kusi baru

Pagi ni saya serahkan tugas menghantar tu kat suami.Lepas mandikan dan siapkan Aqil cuba nyusu tapi dia takmo.So sediakan susu siap-siap takut-takut dia nangis nakkan susu masa dalam keta nanti.Letak ja dalam carseat nangis-nangis dia.Macam tak rela nak pi umah pengasuh.Suami pujuk-pujuk Aqil diam kejap.Suami kata masuk lif Aqil nangis balik tapi bila masuk je keta terus diam.Amboi....suka no nak pi jalan-jalan padahal nak pi umah ngasuh.
Petang ni suami jugak yang akan ambik Aqil.Saja nak bagi suami besa.Kalau tak try nanti kelam-kabut plak.

You Might Also Like

8 apa kata anda?

  1. riena siap teriyak lg masa 1st day mai keja sbb tringat kat anak. rindu gilaaaaaaa..la ni dak dah la..steady ja..hehe

    ReplyDelete
  2. Riena...kami xdak la smpai nanges cuma dok tgk jam n flat sbrg jln tu ja...rs nk ja p ambik

    ReplyDelete
  3. HUHUHU SEPANJANG KEJA MMG TRINGAT ANAK JELAAAA

    ReplyDelete
  4. alahai comey nya aqil nie bila nak jumpa ateh shida

    ReplyDelete
  5. tu la ju...iskh...mggu dpn xtau la cmna

    ReplyDelete
  6. Insyaallah nti2 kita jmpa ek ateh shida

    ReplyDelete
  7. kalau kak zai ambik umah kat sembilang tue berjiran la kita hihihihi.

    comey je kelaku dia tue, memang tak sanggup rasa nak anta anak. kira bila dah dekat2 dgn hari nak anta tue mula la rasa nak ambik cuti tanpa gaji la, benti la sbb x sanggup nak jauh hihihihi

    ReplyDelete
  8. Haha..kiera..umah tgk dr luar ok msuk dlm...prffff...

    K.zai xtau la mggu dpn cmna nti bl dh keja

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers