Pabila menjadi seorang suri rumahtangga sepenuh masa

5:11 PM

Assalamualaikum

Alhamdulillah saya dah pon abes pantang beberapa hari lepas.Seminggu sebelum abes pantang kami balik umah mertua.Nak berpantang kat sana plak.Leh la rasa camna mertua jaga.Layanan tiptop...hihihi..
Pastu balik umah sendiri nak try berdikari camna la nak uruskan umahtangga sendiri.Eceyyy...sebelum ni penah urus dah tapi tanpa anak.Lani dengan anak so kita tengok la camna.

Rasa sangat-sangat mencabar bila berseorangan di rumah uruskan anak dan rumah.Memang kena pandai bahagikan masa apa yang perlu dan tak perlu buat dulu.Suami bekerja dari jam 9.30 pagi sampai 5.30 petang.Pastu malamnya jam 8 malam sampai 12.30 malam so pepandai la nak urus masa.Letih toksah dok cakap la dengan malamnya anak bangun nak nyusu dua tiga kali.Kadang-kadang nyusu sambil mata pejam.Saya ada masa lagi 2 minggu nak menjadi suri rumahtangga sepenuh masa sebelum start keja.

Bila anak tido time tu la nak membasuh,masak,mengemas umah bagai.Kadang-kadang dapat satu menu ja bila letih sangat.Kalau tak letih dan anak tak meragam dapat la 3 jenis camni.Ni habuan untuk suami makan sebelum pi keja malam.

Anak plak dah semakin membesar bagai johan.Bambam ja pipi dia.Dah kurang tido so time tu la dok sembang-sembang dengan anak.Masa ni la leh tau dia respon ke tak.

Dulu masa takda anak jalan sana sini lepas dapat izin suami.Lani dapat izin pon tak lepas nak pi mana-mana...huhuhu...ni gara-gara tak beli baby seat car dan stroller lagi.Kalau suami bawa jalan-jalan baru la leh kuar.Pastu dukung bambam dalam masa yang lama memang mendapat la.Lenguh tangan ni leh rasa dua tiga hari.Semalam kami kuar jenjalan lepas abah cuti.Misi mencari makan ketam kat Kuala Juru tapi saya tak makan ketam pon.Ambik ikan ja.Pastu pi melawat pak ngah yang kena strok.Balik dari tu pi makan satay kat depan Bangunan Umno Permatang Pauh.
Pic makanan?Takdo la...bizi dok layan dak bambam ni.Hari ni berkampung lagi dalam rumah sampai la abah dia cuti plak.Camna plak la rasanya nanti bila dah keja ye?

You Might Also Like

6 apa kata anda?

  1. Sy still mkn pntang ag walaupon now dh dkt 100hr..
    Sm ar..x beli ag stroller..guna yg lama tp dh x brp stabil dh psl si kakak bfore ni asyik dok tunggang..:-)

    ReplyDelete
  2. lps ni baby dok dgn sapa? bab ni paling rinsing nak pikiaq. sapa nak jg anak kita.huhu..moga Allah permudahkan semua.amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dh da org ngasuh riena...dkt2 umah ni gak.tu la...ritu dok pkiaq nk bg sapa...k.ipar smua nk ambik jg tp smiggu skali br ambik...xmo la..jenuh rndu

      Delete
  3. Gie...sm la...pntg mkn lg.x brani nk mkn bkn...

    ReplyDelete
  4. wahhhhhhhh dah bambam dia. berkat susu ibu nie. hihihihi.

    bape kilo dah kak zai? kami nasib la car seat kakak ada bg ritu. stroller je beli sbb mmg xlarat nak dukung lama2 dah hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. 10hb ritu 3.8kg...lani xtau dh brapa...
      Tu la...k.zai dua2 x beli lg kiera...tu yg tperap kt umah ja

      Delete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers