Anugerah | Pengalaman bersalinkan Aqil

9:01 PM

Assalamualaikum

Dah nak abes pantang baru nak cite bab bersalin ni..hehehe...Entri ni mungkin agak panjang.Baru nak karang entah panjang mana pon taktau la.

9 Oktober 2013~Rabu

Beberapa hari sebelum tu dokte HSJ call suruh daftar masuk awal kalau boleh sebelum jam 9 pagi so pagi-pagi dah bangun bersiap.Sempat gak menangis-nangis mohon maaf kat suami.Pukul 8.45 pagi dah sampai kat HSJ terus ke labor room nak ambik darah,cucuk drip dan scan kedudukan baby.Suami plak pi setel hal pendaftaran.Masa cucuk drip tu hati ni dok menyumpah-nyumpah dokte muda tu.Tiga kali kau cucuk drip baru ok.Abes bengkak tangan ni.Saya siap menangis-nangis kat singki sampaikan dokte laki sorang ni tanya ingatkan saya dah sakit nak bersalin.Dah dok dalam labor room kan ofkos la leh dengar orang ngerang teran sana sini.Saya yang tak sakit ni pon terus cuak.BP terus high.Badan panas macam nak demam.Dokte cakap kalau BP high or demam saya takleh czer esok.Ohmaiiiiii...

Lepas dapat baju pink dan salin kat labor room tu saya di bawa ke wad 9.Time ni wad penuh makanya saya dapat katil kat tengah-tengah laluan wad.Macam apa ja dok kat katil ni.Nak tido pon tak boleh.Duduk lagi la tak boleh.Asik dok pandang sana sini tengok orang.Pastu nurse panggil masuk bilik wat CTG.Lama gak wat CTG sampai terlena la.Pastu pakar bius datang jumpa dan terangkan serba sikit apa yang kena buat nanti.Tengahari saya dipindahkan ke bahagian lain untuk bakal ibu dan ibu yang bersalin czer.Alhamdulillah...selesa cikit.Masa ni dah masukkan air melalui drip.Takda apa nak buat hari ni selain bangun sembang dan jaga baby ibu-ibu yang baru lepas bersalin.Yela...depa baru czer...takleh bangun lagi sebab ubat bius belum hilang so saja la rajinkan diri jagakan anak orang...hehehehe...


10 Oktober 2013~Khamis

Subuh bangun tengok dah ada baju nak masuk OT atas meja.Pastu nurse datang bagi ubat gastrik dan suruh mandi siap-siap.Sepatutnya saya orang yang pertama nak czer pagi tu tapi digantikan dengan kak Saniah katil hujung.Kesian kak Saniah.Semalam 24 jam dia posa tapi tak jadi czer so hari ni dia gantikan tempat saya dulu.Kak Saniah siap pesan suruh saya bersabar dan banyak berdoa moga-moga hari ni tak banyak emergency case.Kalau tidak mungkin saya pon jadi macam kak Saniah.Bermula penantian yang amat-amat memenatkan.Kesian suami dan kuarga mertua saya.Dari jam 7 pagi diorang dah tunggu kat hospital.

Dari jam lapan ke jam 9 nurse tak datang panggil pon.Jemu.Last-last saya pakai earphone pasang zikir-zikir dan surah Yassin dari MP4.Pukul 10 camtu nurse tolak kak Saniah kat wad.Alhamdulillah...kak Saniah dah selesai tapi saya?Nak mesej wassap kengkawan henpon wat hal.Tengahari tu kawan saya Puan Maneh datang melawat ingatkan saya dah selamat bersalin tapi dok sihat camtu lagi...hehehehe...Pukul 2 petang dokte datang kat saya cakap ''Saya harap lepas ni turn puan plak.Hari ni emergency case banyak macam semalam jugak.''
Allah...tak kisah la pukul brapa nak czer asalkan hari ni.

Pukul 3 camtu nurse datang cakap nak pasangkan tiub kencing.OT room dah call suruh turun.Ya Allah...turn saya dah sampai.Berdebar-debar hati ni.Masa pasangkan tiub kencing sakit sikit ja.Sakit lagi kena cucuk drip sampai tiga kali semalam tu.Lepas selesai terus saya di tolak ke OT room kat bawah.Masa ni suami saya teman sampai la depan OT room.Nak nangis...nak nangis tapi tahan ja.

Dalam OT room bermula la prosedur.Pasang wayar jantung kat badan dan tangan...pasangkan alat check BP kat tangan kanan pastu dokte cakap nak kena cucuk drip kat tangan kiri.Ya Allah...lagi sekali cucuk drip.Alhamdulillah tak sakit.So air yang masuk kat drip tangan kanan berpindah ke tangan kiri.Pastu dokte suruh bangun duduk kepala tunduk sambil peluk bantal untuk cucuk ubat bius kat tulang belakang.Ya Allah...sakit ya amat sangat tapi sekejap je.Lepas di baringkan dokte suruh angkat kaki tinggi-tinggi.Saya cuba angkat tapi tak dapat.Terus nurse naikkan kain penghadang kat bahagian dada.Saya cuma rasa dokte dok proses kat bawah tapi tak nampak apa-apa.Sampai satu ketika saya rasa badan saya di tolak-tolak.Tak lama lepas tu dengar suara baby menangis.Alhamdulillah...anak saya dah selamat menjenguk dunia jam 4.01 petang.Lepas tu saya dah tak ambik tau apa yang dokte buat.Yang saya tau mata ni asik menjeling ke kanan nak tengok baby.Nurse datang tunjuk jantina baby pastu letakkan baby atas dada untuk nyusu.Menitik air mata ni bila baby yang 9 bulan di bawa ke sana sini akhirnya ada depan mata.

Selesai semua saya ditolak tunggu di luar OT room untuk memantau keadaan saya.Masa ni nurse yang sambut baby saya gitau nak sikat rambut baby.Geram sebab rambut terlampau lebat.Nah...sekali rambut pacak yang nurse buatkan.

Masa nurse dari wad 9 datang tolak saya ke wad baby diletakkan ditengah antara kaki saya.Masa ni sepanjang jalan nak ke wad orang asik tegur baby.
Masa kat wad saya dah memang takleh wat apa.Bius separuh badan so memang takleh gerak.Suami dan kuarga mertua penuh ja kat wad meraikan orang baru.Masa ni suami takut-takut nak angkat baby untuk di azankan.Petang ni gak nurse datang cucuk ubat tahan sakit kat bontot.

Lepas ja abes waktu melawat terpaksa la diri ni jaga baby sendirian.Alhamdulillah...baby saya tak meragam malam tu.Cuma nangis sikit-sikit ja.Bila tepuk-tepuk baby tido balik.Terjaga jam 12 malam bila rasa sakit yang amat kat tempat operate.Ya Allah...ubat bius dah abes ke?Dalam dok tahan sakit tu dengar kak Saniah panggil nurse minta ubat tahan sakit tapi kena marah sebab nurse dah cucuk ubat tahan sakit.Kalau kak Saniah tak dapat saya apatah lagi jadi baik dok diam-diam ja.Dapat tido kejap-kejap ja...bila sakit terjaga sampai la esok paginya.

11 Oktober 2013~Jumaat

Pagi ni terjaga awal.Nurse datang bagi ubat tahan sakit tapi nak bangun tak boleh sebab sakit yang amat sangat kat tempat czer.Ya Allah...camna nak bangun ni.Dah la first time.Pukul 8 pagi camtu suami datang bawakan lauk dan nasi yang mak mertua saya masak.Yela...dari start malam 10 Oktober tu sampai la pagi ni saya tak jamah apa-apa makanan lagi.Lapar gila.Saya suruh suami naikkan kepala katil sampai hampir menegak pastu suruh suami ampu belakang badan untuk saya bangun.Memang sakit.

Lunch time suami datang lagi tengok-tengok apa yang saya nak.Bab nak salin modes semua nurse praktikal yang buat.Petang mak plak datang.Hari ni saya dah banyak gerak.Petua dari kakak-kakak tempat keja suruh saya kerap gerakkan kaki supaya kaki tak cramp.Sebab saya nampak cergas nurse nak bukakan tiub kencing saya.Nurse pesan kalau rasa takleh kencing lepas buka tiub...bagitau nanti diorang pasangkan balik tiub tu.Memang tak la nak pasang balik.Lepas buka tiub kencing saya suruh suami pegangkan saya tuk turun katil.Alhamdulillah...dapat turun walaupon sakit.Pelan-pelan saya jalan ke toilet sorang diri.Ada sorang kakak kat wad tanya saya dah anak brapa.Saya cakap anak first.Dia terkejut tengok saya berani dah turun katil jalan smua.Petang ni jugak nurse tolak saya ke bilik lain untuk 3 orang.Bilik ekon ni untuk ibu-ibu czer yang dah cergas boleh berjalan semua.Kat bilik ni nurse dah tak datang pantau macam kat wad terbuka tu so pandai-pandai la jaga diri dan anak sendiri.


12 Oktober 2013~Sabtu

Pagi tu dokte datang check.Alhamdulillah...baby ok...saya ok...tempat czer pon kering ok makanya boleh kuar dah tengahari ni.Alhamdulillah..lega.Penat dah dok kat wad lama-lama.Baru la dapat cabut jarum drip kat dua-dua belah tangan ni.Hat belah kiri dah bengkak baq hang.Sakit nau.

Thanks tuk dokte-dokte dan nurse-nurse yang best-best.Sempoi punya.Adala sorang dua yang kerek sikit tapi takda hal la sebab hat lain-lain tu ok je.Best leh sembang gelak-gelak lagi.Apa-apa pon ni la satu pengalaman yang tak dapat dilupakan.Memang sakit tapi bila kuar si kecil ni sakit tu terus hilang....syukur Alhamdulillah.

You Might Also Like

8 apa kata anda?

  1. Tahniah lg skali yer zai..mmg lebat giler rmbut bb...sy ritu fobia nk bsalin kt GH..alhamdulillah Allah izinkan bsalin kt tpt yg sm ms bersalinkan anak first..:-)

    ReplyDelete
  2. Makaseh gieyana...hehehe...naseb baik baby songsang..klau baby turun mcm biasa maunya sy kerap kncing sbb rmbut dia lebat

    ReplyDelete
  3. Allah...takutnya.....terasa 'sakit' tu bila baca :(

    ReplyDelete
  4. ju...2 minggu gak la dok rs sakit bl nk bgn tp sakit ms abes ubat bius mmg xleh lawan la

    ReplyDelete
  5. tak boleh bayang mcm mana sakit kak zai kena czer. dgn kami sekali muka kerut2 bacanya

    alhamdulilah Aqil budak baik budak bijak paham ibu dia sakit. tak meragam.

    ReplyDelete
  6. Tu la kiera...Alhamdulillah Aqil baik ja mlm tu...tau ibu dia sakit

    ReplyDelete
  7. berkerut-kerut gk baca dok bayang sakit kak zai tu huhu takut

    ReplyDelete
  8. xyh takut la GK...wt cool ja...hahaha...suruh org cool pdhl diri sndiri x brapa cool

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers