Anugerah | hari berjumpa pakar

10:37 PM

Hari ni kena jumpa pakar kat spital Seberang Jaya.
Rasanya agak awai kena jumpa pakar neh..baru bape bulan je kan.Tapi dalam dok rasa diri ni awai ada lagi orang awai-awai kena jumpa pakar.
Tanya-tanya...eh...dia due bulan 11...eh dia lagi awai...due bulan 12.

1st time pi check kat spital so taktau prosedure.Yang paling penting kena ringan mulut nak bertanya dan ucap terima kasih.Baru la orang jadi senang hati.
7.30 pagi dah sampai spital daftar kat Klinik Pakar 1 tapi bila masuk...uiiiih...dah ramai dah kat dalam tu.Depa ni mai pukul brapa ek?

Lepas register bayar RM5 kuar pi wad 2 nak check air kencing pastu mai balik tunggu sampai misi panggil.
Baru ja langkah kaki masuk balik Klinik Pakar 1 dah kena panggil dengar ceramah penyusuan ibu beramai-ramai untuk yang pestime mai check kat spital hari ni.Saya siap kena tunjuk demo camna nak menyusu.Pegang patung baby dan buat demo...hihihi...malu tau.

Pas abes ceramah tu tunggu nama di panggil untuk ambik tekanan darah,berat dan isi form dalam file yang berkeping-keping.
Alb - Neg
Gula - Neg
Berat - naik 900 gram dalam masa 8 hari lepas check-up minggu lepas
BP - 110/70

Pastu tunggu sampai nombor naik.Nape ye bila pakar bab-bab ngandung ni mesti lelaki....pastu mesti India....ummmm...
Jumpa pakar tanya itu ini pastu scan perut.Masuk ni dah 5 kali dah saya scan perut.
1st masa mula-mula check kat klinik apasal period asik kerap datang.Scan-scan tuptup tau dah ada isi.
2nd masa pi buat buku pink.
3rd masa masuk wad hari tu.
Pastu masa review BSP kena plak dah 20 minggu minggu lepas so scan terus.
Dan hari ni scan lagi untuk kali kelima.Kali ni memang jelas la leh tengok baby.Doktor tukar scanner hat canggih sikit sebab susah nak nampak.Doktor tengok kat monitor dan saya tengok kat monitor atas.Siap misi tegur kata muka saya nampak cuak masa doktor scan.
Saya cuak sebab orang cakap bila kena kencing manis baby kemungkinan besar dan kemungkinan kecil.Takutttt....
Alhamdulillah....doktor cakap masih normal.Berat baby baru 311 gram.

Tadi sempat tanya doktor pasal puasa bagi orang yang ambik insulin ni dan doktor suggest tak payah puasa.
Terus mulut ni laju je cakap ''30 hari tu doktor kalau tak puasa nak kena ganti.''
Doktor cakap boleh puasa kalau mau tapi banyak komplikasi nanti sebab saya pengambil insulin.
Takpe....takpe...saya try puasa jugak.If memang tak boleh yang menyebabkan saya pening dan hampir pengsan baru saya buka sebab pantry dekat ja dengan cubical saya.

Pastu tunggu kena panggil dengan pakar pemakanan(Cina) dan ada staff nurse(Melayu) dengan pakar pemakanan tu.So sekali lagi tanya soalan yang sama dekat akak staff nurse tu.Jawapan dia sama macam doktor.Tak galakkan saya berpuasa sebab saya pengambil insulin.Huhuhu....nanges sendu sedan dalam ati ni.30 hari tu kalau tak puasa.

In Shaa Allah saya yakin saya mampu berpuasa nanti.Harap-harap tak ada apa-apa masalah.


You Might Also Like

7 apa kata anda?

  1. sedihnya kalau x boleh puasa..huhu..ye la kita ingat sbb kita pregnant dah terlps dr ganti puasa. tp rupanya tak. apa nak buat, Allah maha mengetahui apa yg terbaik utk kita. all da best cik zain,jauh lg perjalanan.semoga semuanya baik2 sj. amin..

    ReplyDelete
  2. cik zain???? hahahaha sory typo. cik zai okeyyyy

    ReplyDelete
  3. kan?ingat dh pregnant xyah ganti posa rupa2nya jd bnda lain plak...xpela...Redha dgn ketentuan tp still gak nk posa

    ReplyDelete
  4. xpala camna kalo xleh nk posa~org pon taun lepas tgal posa sminggu gak sbb mmg xlarat sgt2..dok biasa mkn byk~mai p0sa lembik..

    ReplyDelete
  5. kalau nak puasa study dulu apa yg boleh bantu kak zai tuk diri dan baby kak zai.

    tp klu dokte suggest jgn baik ikut. satu yang kira nak ingatkan, kak zai sayang puasa 30 hari ke kak zai sayang baby? maaf mcm keras sikit tapi kira xnk kak zai menyesal kemudian hari.

    ReplyDelete
  6. makasih kiera...k.zai dh tnya pd yg pakar dh...pstu dh tnya abg doktor gak....dia pon x suggest k.zai posa sbb tkut komplikasi kt baby...so tgk la cmna nti :p

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers