Segmen KBU, Jom kembali ke sekolah

9:20 PM

Assalamualaikum

Waaa...segmen khas untuk ahli KBU yang berminat...segmen Jom kembali ke sekolah.

So dengan penuh minat cheq nak join jugak la...hahaha... 
Meh la nak cite serba cikit pasai cheq waktu sekolah dolu-dolu.

Mana paling best, tadika, sekolah rendah, sekolah menengah?
Rasa-rasanya bila di imbau kembali kenangan lama semua peringkat sekolah ada manisnya....semua best.
Masa tadika cheq sekolah tadika KEMAS ja.Seorang budak perempuan berambut pendek (pendek sebab terpaksa.Asik jangkit kutu ja....ampa pon mesti penah kena gak time kecik-kecik dulu) dan memakai pakaian seragam lelaki iaitu kemeja dan seluar pink.Ingat tak uniform tadika dulu kaler pink?
Apasal pkai suar padahal budak pompuan lain pkai baju kurung?
Sobab nama cheq mula dengan Z...dah sah-sah la paling last orang panggil time nak bagi baju.So bila sampai time cheq just tinggai smua baju kemeja dan suar ja so cheq dapat yang tu je la.
Lagipon cheq rela yu....nak-nak plak cheq sorang ja pompuan lam family...so perwatakan agak kasaq dan suar tu lagi selesa dari baju kurung...hahaha...

Time sekolah rendah plak yang bestnya hari-hari pi sekolah ayah hantaq tapi sebelum sampai sekolah mesti singgah kedai pi mengeteh dulu.
Bila pi sekolah dapat bekal nasik lagi.Kalau dah kenyang sangat cheq bagi ja bekal yang ayah beli tu kat abang nombor 3.Dari darjah 1 sampai darjah 4 cheq dok kelas nombor 2.Pastu peksa macam biasa la...tak lebih dari sepuluh tapi tak kurang dari lima.Tup-tup time darjah 4 tu boleh plak dapat nombor 3.Hepi tak sangka.Bila masuk darjah 5 kena la masuk kelas nombor 1.Masuk-masuk kelas ni terus tak dapat top 10 dah.Asik dapat puluh-puluh ja...haduiiii...Depa punya la terra.Nasib masa UPSR cheq dapat 3A...klau tak malu ja.

Abes UPSR cheq dapat tawaran masuk skolah asrama Al-Irshad Pokok Sena Kepala Batas Penang.
Tak minta pon sekolah ni tapi dapat.
Yang bestnya time sekolah menengah dapat kawan yang satu kepala.Kami 10 orang semuanya tapi dok godek-godek cari gambaq hat 10 orang atas tangga tu tak jumpa.
Gambaq ni ja yang ada.

Pengalaman pahit
Masa sekolah menengah biasa la time nak besaq suka sangat ikut kepala sendiri.
Cuba tengok gambaq kat atas dengan tudung tak lipat...kain labuh.
Ha...masa sekolah dulu kami ada peraturan.Budak pompuan kena tudung labuh lebih dari siku...tudung kena lipat dan pakai jarum peniti...kain tak boleh labuh sampai meleret-leret sapu lantai...kena pakai kain dalam.
Tapi biasala....nak tunjuk lagak dengan junior la kunun...so tak lipat tudung.Sekali Teacher Rosini nampak terus panggil kena denda.
Nak tau apa dendanya?
Kena pakai PIN LAMPIN BAYI yang besaq dan hujung kepala dia kaler-kaler serta bermacam bentuk kartun dari pagi sampai balik.
Bayangkan?
Malu tak sangka dah time tu sampai takmo kuaq makan...huhuhu tapi sendiri cari penyakit sendiri tanggung la.

Pengalaman manis
Banyak sangat yang manisnya tapi hat paling best time dok kat asrama la.Orang tak penah ada kakak tup-tup dok asrama ada kakak angkat bagai....sonok gila...hahahaha...time ni la boleh pi jauh-jauh...ikut member balik kampung siap dapat boipren kat kampung member....ahak...

Subjek yang digemari
Time sekolah subjek yang digemari adalah Sejarah.Tahun 1998 kan kes Anuar mula hangat diperkatakan.Masa sejarah ni la cikgu Sapina dok cerita bab-bab ni.Memang syok.

Subjek yang tak digemari
Bahasa Arab...Akaun...Math...
Yang peliknya cheq tak penah kantoi 3 subjek ni time peksa besaq.Cemerlang lagi adala...
Dah tu bila pas SPM leh plak ambik Perakaunan....hehehehe...pelikkan?


Dah abes dah kot...hehehe...ampa hat KBU yang lain meh la join sama...ahak...

You Might Also Like

5 apa kata anda?

  1. cik zai ada kutu! larikkkkkkkkk haha

    thanks join!

    ReplyDelete
  2. hoho... nora tak suka sejarah.. hihihi...

    ReplyDelete
  3. Tengok gambaq cik zai tak ubah macam gambaq zie n the geng waktu sekolah.. sama lah kita,, tudung tak lipat, kain labuh. n tudung yang singkat...emm semua tu berlalu pergi oleh masa yang terlalu pantas dan mengejar...

    ReplyDelete
  4. Tengok gambaq cik zai tak ubah macam gambaq zie n the geng waktu sekolah.. sama lah kita,, tudung tak lipat, kain labuh. n tudung yang singkat...emm semua tu berlalu pergi oleh masa yang terlalu pantas dan mengejar...

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers