Fenomena Berbasikal

11:14 PM

Hari ni nak cite bab beskal lagi.
Bukan pasai keychain beskal tu tapi ni beskal betoi-betoi.

Zaman kanak-kanak riang kita smua mesti ada beskal.
Masa zaman cheq dulu(orang kampung...mak pak keja kampung) kalau dapat beskal lerun ka BMX ka tu memang dasat tak tau nak habaq dah la.
Hanya orang yang mampu la boleh pakai.
Mahai...

Cheq?
Dapat beskal mini ja.
Takdak lerun lerun aih.
Klau nak nek beskal besaq...cheq try la beskal lama arwah ayah.
Beskal hat tinggi ada palang kat tengah tu.
Pastu kayoh kot tepi.Nostalgia betoi.....

Part paling best bila mana orang pakat-pakat dok beli excercise bike.
Pakat-pakat nak kayuh beskal yang tak bergerak tu dalam rumah.
Dok terpengaruh dengan iklan TV time tu.
Errr...apa nama ek....lupa arr...yang dok juai macam-macam benda online dalam tv dulu-dulu.
Yang ni kalau tak salah abg cheq hat doktor tu pon beli tapi hangat-hangat taik ayam ja.
Adala sebulan dua dia dok kayuh tapi last-last berhabuk camtu ja.

Pastu fenomena berbasikal tercetus lagi masa zaman-zaman pendatang tanpa izin dok mai belambak-lambak masuk Malaysia plak.
Hat Veitnam dok mai keja kat Malaysia nek beskal tengah-tengah jalan yang sesak buat macam negara depa.
Masih ada sampai sekarang ni.
Lani mat bangla pon dah advance dah.
Depa pon nek beskal sama macam orang Veitnam.
Selamber bewak ja depa nek beskal tengah-tengah jammed.
Kadang-kadang bila tengok rasa macam dok kat Veitnam pon ada.

Bila mana Azizulhasni Awang bangkit mengharumkan nama negara dalam lumba basikal antarabangsa, mula la fenomena baru tercetus lagi sejak setahun dua ni.
Pakat-pakat dok beli beskal hat rega dua tiga empat ribu.
Pakat-pakat dok berkayuh.Dok tubuh kelab beskal.
Tapi takpa la kalau beli tiap-tiap hujung minggu dok guna.
Nak sahut seruan kerajaan...rakyat sihat.
Jangan plak dah beli....guna sebulan dua pastu beskal tu dok tersadai ja kat umah tak bergerak ke mana.
Yang ni memang tak sihat.
Orangnya tak sihat...poket pon tak sihat gak la....merugikan.

Lani fenomena baru ke tak cheq pon tak tau nak habaq tapi budak-budak kat kampung cheq pakat dok gila beskal macam kat bawah ni.
|
V
Pakat dok gila beskal BMX ni plak dah.
Hari tu dok gila beskal mini dok tambah handle panjang la...matgat tercungit la tapi lani dok gila BMX plak.

Yang tukang dok pasang beskal ni plak adik cheq sendiri.
Opppss....adik cheq dah besaq panjang....dah terlebih layak untuk mengundi tapi budak-budak ni pakat mai cari dia suruh buat beskal depa.
Adik akan search tenet tengok depa nak yang camna punya pastu depa bagi modal so adik beli barang-barang dan tolong cat & pasangkan sekali.

Ce tengok 3 bijik beskal BMX cam kat atas yang adik cheq dah siapkan.


Ni beskal hat tengah.

Tadi petang ada lagi satu adik tengah dok cat.
Kaler biru merah klau tak salah.

Rasa-rasa fenomena beskal BMX ni dah lama gak coz tadi google kat tenet tengok ada pic depa-depa yang ada beskal ni kat area Selangor.
Lani dok menular kat kampung cheq plak.
Kat tempat ampa dah ada ka fenomena beskal BMX ni?

You Might Also Like

9 apa kata anda?

  1. Tapi yang tak sekurnyer, budak2 yang berbasikal ni sesukati jer melintas jalan, kdg2 main beskal tengah2 jalan...eeee bahaya

    ReplyDelete
  2. betoi tu cik cempaka...kita yg nek keta ni plak kena elak dari depa

    ReplyDelete
  3. bebudak yg bajet die hebat naek beskal merempit..
    ade jgk duk willy wekang bagai..
    hahakk..
    jgn besar nt jdk mat rempit dh la..

    ReplyDelete
  4. naik basikal tua ja dulu..hahahahaha... gerek racing ada jugak..hat boleh change gear smpai gear 5..dah mcm keta kot..change2 gear2 nii..hahahaha

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. hahaha...wekang ye cik ezy...
    cik zai smpai lupa istilah tu

    ReplyDelete
  7. fuyooo...mr.straw ada beskal change gear tu?
    xdak pon...beskal mini adala

    ReplyDelete
  8. skong cik zai...la ni adk sy pn gla ngn beskal dia...dok wat keja gila p kyuh smpai ke tnjung 2...(cheq pn penang maghi gk...=) )

    ReplyDelete
  9. tu la cik lynn...anak menakan cik zai pon dok kayuh smpai pdg kota dh lani dr seberang...

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers